TR

EN

Kalıp sektörü 10. Ulusal Kalıpçılık ZİRVESİ ‘nde bir araya geldi

Kalıp sektörü 10. Ulusal Kalıpçılık ZİRVESİ ‘nde bir araya geldi

Tüm dünyayı etkileyen Koranavirüs pandemisi sebebiyle bir yıl ara verilen Ulusal Kalıpçılık Zirvesi’nin onuncusu, 21 Ekim 2021 tarihinde Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) tarafından, “Yeni Normal, Yeni İş Modelleri” temasıyla, Gebze Otomotiv Yan Sanayii İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (TOSB) bulunan Workinn Hotel’de gerçekleştirildi. Pandemiyle birlikte Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelerin, sektörde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin konuşulduğu zirvede, UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şahan EÇİN, uzun bir aradan sonra tekrar bir araya gelmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını belirterek açılış konuşmasına başladı.

Zirve’ye konuşmacı olarak katılım gösteren sektörün önde gelen isimleri A-Plas Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Hasan AĞAOĞLU, TETFİT Ceo’su ve TETLAB Yöneticisi Sn. Doç. Dr. Leyla TÜRKER, PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yavuz EROĞLU, TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Kerim Berke ERCAN,  SAHA İstanbul Genel Sekreteri Sn. İlhami KELEŞ, Oerlikon HRS Flow Satış ve Satış Sonrası Hizmetler Sorumlusu Sn. Armağan AKAR, Tofaş Satın alma Müdürü Sn. Akın ERGÜR, V’Steels Genel Müdürü Sn. Dr. Aziz HATMAN, Türk kalıpçılığının mevcut durumu ve gelecek vizyonu, Dünya kalıpçılığında son durum ve Türk kalıp sektörünün dünyadaki yeri, sanayi sektörlerinin durumu ve Türk kalıpçılığına etkisi, ana ve tedarik sanayinin Türk kalıpçılarından beklentileri, Türk kalıpçılık sektörü için potansiyel yeni pazarlar, kalıp projeleri başarı hikayeleri, Devlet destek ve teşvikleri, katma değerin arttırılmasında AR-Ge’nin önemi, mesleki eğitim ve istihdam konularına değindiler.

Yaklaşık 320 üst düzey sektör mensubu ile sektörün önde gelen OEM ve TIER 1 firmalarının yoğun bir ilgiyle katıldığı etkinlikte, katılımcılar UKUB’un yaptığı çalışmaları anlamlı bulduklarını, sektörün gelişmesi için yapılan çalışmaları desteklemenin önemini ifade ettiler. Uzun bir aradan sonra bir araya gelmenin ne kadar önemli olduğunu ve UKUB’un sektör adına bu kadar değerli bir organizasyonu geleneksel olarak devam ettirmesinin önemini vurguladılar.

Başkan Şahan EÇİN, “ Pandemi etkisi ile yeniden şekil alan iş yaşantımız ve çalışma modellerini içeren yeni normal ve yeni iş modelleri temalı zirvemizde çok değerli konuşmacılarımızı bir arada görmekten büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Savunma sanayinden, medikale, otomotivden plastik sektörünün önde gelen isimleri bizlere değerli görüşlerini sunacaklar.” İfadelerini kullanarak Zirve programı

 

hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Ayrıca 2 Nisan 2021 yılında göreve geldikleri ilk günden itibaren UKUB’un hedefleri ve yaptıkları çalışmaları da özetledi.

Pandemi ile emtia fiyatlarındaki artışların etkisi, çip tedariki, enerji azlığı ve maliyetlerindeki artışlar ile bunların yansımalarının olumsuz etkilediği kalıp sektörünün, çoğu sanayi dallarında olduğu gibi nitelikli personel ihtiyacı bulunmaktadır.

Başkan Şahan EÇİN “Bindiğimiz arabadan kullandığımız tüm eşyalara kadar, seri üretimin tek yolu olan mesleğimizi makina parçası muamelesinden kurtarıp hak ettiği yere getirmek en büyük arzumuzdur. Son on yılda çok hızlı ivmeler ile ilerleme kaydeden sektörümüzde dünya ölçeğinde hizmet veren firmaların olduğunu gururla ifade edebiliriz.

Yerli ve milli üretimin temel taşını oluşturan kalıpçılık önem ve değer verilmesi gereken en önemli mesleklerden birisidir.

2 Nisan itibari ile teslim aldığımız bayrağımızı hak ettiği yere getirmek için var gücümüzle çalışacağımızı ifade etmek isterim. Bu enerjiyi, Birliğimizin güç kaynağı ve temel dayanağı değerli üyelerimizden alıyoruz. Bu bilinç ile tercih edilen olma özelliğimizi ön plana çıkartarak şuan sahip olduğumuz üye sayımızı çok daha yukarılara çıkarmak ilk hedeflerimizdendir. Zira sektörel olarak çok büyük ve etkili bir aileyiz. Bu noktada siz değerli dostlarımızın her zaman için desteklerini bekliyoruz.

Birlikte daha güçlüyüz… Birlikte daha da büyüyeceğiz… Ne kadar büyürsek o kadar etkili olacağız…  Türkiye’nin Kalıphanesi sloganımız ile fikrimizde zikrimizde yerli ve milli üretim diyoruz.” İfadelerini kullanarak konuşmasına son verdi.

Zirve sunumlarının da ortaya koyduğu kalıpçılar, küresel arenada mücadele etmeye devam edecekse eğer, her açıdan rekabetçi organizasyonlar haline dönüşmek durumunda. Hangi sektör olursa olsun, her daim yerli üretim desteklenmelidir.

Türk kalıpçılığını geliştirmek, daha çok iş alımını sağlamak, ana ve tedarik sanayi firmalarının kalıpçılardan beklentilerini ortaya koymak, kalıpçılık sektöründeki gelişmeleri, sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak amacıyla, değerli sponsorların katkılarıyla düzenlenen 10. Ulusal Kalıpçılık Zirvesi her yıl yükselen bir çıta ile düzenlemeye devam edecektir.