8.Ulusal Kalıpçılık Zirvesi
- Zirve Hakkında
- Konuşmacılar
- Sponsorlar
- Fotoğraf Galerisi
- Video Galeri
Kalıp sektörü ZIRVE ‘de bir araya geldi
UKUB tarafindan düzenlenen ve geleneksel hale gelen Ulusal Kalipçilik Zirvesi’nin 8’incisi basariyla gerçeklestirildi. 20 Eylül 2018 tarihinde TOSB Workinn Hotel’de gerçeklesen Zirve, havacilik ve savunma sanayii, otomotiv, beyaz esya gibi lokomotif sanayinin satin alma heyetleri disinda, yurtiçi ve yurtdisi sektör temsilcileriyle birlikte toplamda 350’yi askin üst düzey sektör mensubunu bir araya getirdi.
Bu sene Havacilik ve Savunma Sanayii ana temasiyla gerçeklestirilen, endüstriyel kalip sektöründeki gelismelerin, sorunlarin ve çözümlerin masaya yatirildigi Zirve, Ulusal Kalip Üreticileri Birligi Baskani Sayin Samil Özogul’un açilis konusmasiyla basladi. Özogul, dayanisma ve kültürün, güce olan sinirli etkisinin disinda, gücün gerçek kaynaginin, her zaman bilim ve teknoloji olduguna dikkat çekti.
Sayin Samil Özogul 2018 yilinda gerçeklestirdikleri Kalipçilik Çalistaylari ile ilgili degerlendirmelerde bulundu;
Içerigini hatirlarsaniz, geçen yil, 7. Ulusal Kalipçilik Zirve’sinin hemen ardindan yayimladigimiz Zirve Bildirgesi’nde yer alan önemli çalismalardan biri kalipçilik çalistaylari idi. Bu çalistaylari;
– Kalip Mühendislik Faaliyetleri
– Plastik Kalipçiligi
– Sac Kalipçiligi
– Yüksek ve Alçak Basinçli Döküm Kalipçiligi
olmak üzere, 4 ana baslik altinda, 2018 yili içerisinde gerçeklestirdik.
Bu kapsamda hazirladigimiz “Türkiye Otomotiv Kalipçiligi Sektör Çalistay Raporu” nu da, ilk kez 20 Eylül’de Zirve katilimcilariyla paylastik.
Raporda görüldügü üzere, sektörümüzün, genel olarak en çok sikinti yasadigi konu, yine sürpriz bir sekilde, nitelikli insan kaynagi eksikligi oldu.
Yasadigimiz bir diger önemli ve ortak sorun ise dengesiz is yükü olarak belirlendi.
Dengesiz is yükünün, hele ki yeterli insan kaynaginin olmadigi sektörümüzde, islerin az oldugu dönemlerde, mevcut personelin muhafaza edilmesini daha da zorlastirdigi, en çok dile getirilen sorun oldu.
Bu rapordan, UKUB olarak çikardigimiz ödev, kalipçilarimizin is yüklerini dengeleyebilecekleri, mevcut CAD/CAM/CAE, talasli imalat bilgi ve tecrübelerini dogrudan kullanabilecekleri, katma degeri ve is potansiyeli oldukça yüksek olan, alternatif sektörlerin arastirilmasi oldu.
2019 yili ortalarina kadar, otomotivde yeni bir proje olmadigini dikkate alacak olursak, kalipçilarimizin bos geçecek bu dönemi ve bilahare yasanacak benzer bosluklari doldurabilecekleri baska sektörlere de yönelmeleri, oldukça faydali olacak kanaatindeyiz.
Gücün Gerçek Kaynagi – Bilim ve Teknoloji
Bütün toplumlarin esit olmasinin yolu, esit bilgi ve teknolojiye sahip olmaktan geçmektedir.
Bunu saglamanin yöntemlerinden biri de, ülkemizde basta havacilik ve savunma sanayii olmak üzere, sinirli bir alanda da olsa basariyla uygulanmis olan OFFSET sistemidir.
OFFSET sistemi, yapilacak ithalata karsilik, ihracatin, yerine göre Türkiye’de üretimin, teknoloji ve sermaye transferinin, teknik egitimin sart kosulmasidir.
En basit ifadeyle, “malimi alirsan, malini alirim” olarak ta özetleyebiliriz.
Basta kalipçilik olmak üzere, ülkemizin stratejik öneme sahip sektörlerinin, üretim kabiliyet ve kapasitelerini gelistirmek, uluslararasi alandaki rekabet güçlerini ve pazar paylarini arttirmak, yerel sektörlerimizi küresel tedarik zincirine katmak, istihdami arttirmak ve cari açigi azaltmak istiyorsak, en hizli ve kesin uygulama OFFSET’tir.
Dijitallesen dünyayla birlikte kalipçilarinda degismesi gerektigini vurgulayan Özogul; Degisen insanin, degisen ihtiyaç ve beklentileri dogrultusunda, herhangi bir alanda yasanan teknolojik degisim, birçok baska sektörün her kademede degisme ve gelisme ihtiyacini da tetiklemekte oldugunu belirtti.
Günümüzde, Dünya ticaretinin % 10’dan fazlasi OFFSET ile gerçeklestirilmektedir. ABD, Ingiltere, Israil, Güney Kore gibi pek çok gelismis ekonomi, bu yöntemi basariyla uygulamaktadir.
2018-2028 yillari arasinda Türkiye’de, Haberlesme, Bilgi Teknolojileri, Ulastirma, Enerji ve Saglik alaninda yapilacak kamu harcamalari toplami yaklasik 800 Milyar $’dir.
Savunma sanayiinde oldugu gibi, bu alanlarda da % 50 oraninda OFFSET uygulanmasi durumunda, sanayi katilimi, ihracat ve teknolojik isbirligi yoluyla ülke ekonomisine saglanabilecek katki, 10 yilda yaklasik 400 Milyar $’dir.
Havacilikta yapildigi gibi, kalip sektöründe de OFFSET uygulayarak, kendi üretim sanayimizin kalip ihtiyacini karsilamanin ötesinde, rekabet gücü ve katma degeri yüksek olan önemli bir ihraç sektörü daha olusturabiliriz.
Ülkelerin sanayi strateji planlari iste bu yüzden çok önemlidir. Basariya ulasmak için, bu planlarin devletin üst akliyla hazirlanip, her seyden önemlisi sonuç alinana kadar etkin bir sekilde israrla uygulanmasi gereklidir.
Hep söylüyoruz, bugün halen Japonya’da, Güney Kore’de, Çin’de kalipçilik, öncelikli stratejik sektör olarak, en üst seviyede desteklenmeye devam etmektedir.
Çünkü bu ülkeler sunu çok iyi idrak etmislerdir:
“Kalipsiz üretim olmaz, olamaz…”
Kalipçiligin stratejik önemi bir yana, Türkiye’nin kg basina ihracat degeri 1,5 Dolar iken, Türkiye kalip endüstrisinin katma degeri, kg basina 20 ila 100 Dolar araligindadir.
Bu katma deger ile kalipçilik, tek basina, çok önemli ihracat potansiyeline sahip bir sektördür.
Buna karsin ülkemizin sanayi strateji planinda kalipçiligin, maalesef, henüz adi bile geçmemektedir.
Güzel ülkemizin gelismis ülkelerle esit söz sahibi olabilmesi için, güçlü olabilmemiz için, bilim ve teknolojinin tüm nimetlerinden faydalanarak çok çalismak, üretmek ve dünyaya satmak mecburiyetindeyiz.
Bunu hep BIRLIK’te gerçeklestirebiliriz sözleriyle Sayin Samil Özogul konusmasini tamamladi.
Ulusal Kalipçilik Zirvesi her yil yükselen bir çita ile sektörü bulusturacak
Zirve’ye konusmaci olarak katilim gösteren sektörün önde gelen isimleri, havacilik sektörünün mevcut durumu, vizyonu, vizyonda Türk kalipçilik sektörünün yeri, otomotiv tedarik zinciri, karbon elyaf teknolojisi ve gelecekte mobilite konularini gündeme getirdiler. Samil Özogul, “Bu yil Zirve’de Otomotiv Plastik Enjeksiyon Kalip Kalite ve Proje Yönetimi Danismani Sn. Can Okatan, Üstünberk Holding Satinalma Direktörü Sn. Mesut Gencer, Tezmaksan Müsteri Iliskileri Koordinatörü Sn. Yalçin Pasli, TAI Yapisal Genel Müdür Yardimciligi Takim Mühendislik ve Planlama Sefi Sn. Nazmi Umut Aktan, Yalova Üniversitesi Rektör Yardimcisi Sn. Mustafa Öksüz, Messe Stuttgart Uluslararasi Proje Direktörü Sn. Emel Kilinç, Ve Fark Yarat Sirketinin Kurucusu Sn. Verda Emiroglu ve bizleri birçok etkinligimizde yalniz birakmayan BOSCH Tükiye ve Orta Dogu Baskani Sn. Steven Young konusmalari ile zirveye deger kattilar. “ dedi.
Baskan Samil Özogul ‘’Bugün buraya gelerek sektörümüze sahip çikan sanayicilerimize, katkilarindan dolayi Zirve sponsorumuz Tezmaksan, gold sponsorumuz Messe Stuttgart ve stantlarimizda yer alan diger sponsor firmalarimiza Ulusal Kalip Üreticileri Birligi adina çok tesekkür ediyorum’’ diyerek 8. Ulusal Kalipçilik Zirvesi’ni basarili bir sekilde tamamlayip her yil yükselen bir çita ile organizasyonlarina devam edeceklerinin haberini verdi.
Şamil ÖZOĞUL
Gücün Gerçek Kaynağı Bilim ve Teknoloji
Can OKATAN
Kalıp Sektörü Çalıştayları 2018 Raporu
Otomotiv Plastik Enjeksiyon Kalıp Kalite ve Proje Yön. Danışmanı
Mesut GENCER
Otomotiv Tedarik Zinciri ve Kalıpçılık
Üstünberk Holding, Satın Alma Direktörü
Yalçın PASLI
Dünden Bügüne Talaşlı İmalat Sanayi ve Değişen İş Modelleri
Tezmaksan, Müşteri İlişkileri Koordinatörü
Umut AKTAN
Havacılık Sektörünün Mevcut Durumu, Vizyonu, Vizyonda Türk Kalıpçılık Sektörünün Yeri
TAİ, Takım Mühendislik ve Planlama Şefi
Mustafa ÖKSÜZ
Karbon Elyaf Teknolojisi ve Karbon Elyaf Kalıpçılığı
Yalova Üniversitesi, Rektör Yardımcısı
Emel KILINÇ
MEX Sizi Tekrar Hayran Bırakacak
Messe Suttgart, Uluslararası Proje Direktörü
Verda EMİROĞLU
Strateji Bu İşin Neresinde?
Ve Fark Yarat Şirketinin Kurucusu
Steven YOUNG
Gelecekte Mobilite
BOSCH, Tükiye ve Orta Doğu Başkanı
Sponsorlarımıza, birliğimize ve sektörümüze verdikleri desteklerden dolayı teşekkürlerimizi sunarız.