TR

EN

KALIP AVRASYA 2015, KAPILARINI YARIN AÇIYOR

KALIP AVRASYA 2015, KAPILARINI YARIN AÇIYOR

Kalıp ve otomotiv yan sanayi sektöründeki en önemli markalar, bu yıl 8. kez kapılarını ziyaretçilere açacak olan Kalıp Avrasya 2015 çatısı altında bir araya gelecekler. TÜYAP Bursa Fuar ve Kongre Merkezi’nde 10-13 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek Bursa Endüstri Zirvesi’nde, Kalıp Teknolojileri ve Yan Sanayiler Fuarı’nın yanı sıra, Bursa Metal İşleme Teknolojileri Fuarı, Bursa Sac İşleme Teknolojileri Fuarı, Otomasyon Fuarı ile İşçi ve İşçi Güvenliği, Sağlığı ve Ekipmanları Fuarı da açılacak.

Türk kalıpçılık sektörü için önem taşıyan Kalıp Avrasya Fuarı’nın organizasyonunda Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği de yer alıyor. UKUB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kuru, fuar öncesinde düzenlenen basın toplantısında sektörle ilgili olan herkesi fuara beklediklerini söyledi. UKUB’un kuruluşundan bu yana sektörün gelişimi için çok önemli adımlar attığını da belirten Kuru, hedeflerinin Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu kalıpların tedarikinde yurtdışına bağımlılığın azaltılması ve Türkiye’yi bu alanda bir cazibe merkezi haline getirmek olduğunu belirtti. UKUB’un sektörde adeta bir dinamo görevi üstlendiğini kaydeden Kuru, bunu gerçekleştirmek için yaptıkları çalışmalardan söz etti.

MESLEK LİSESİ ÖĞRENCİLERİNİ KALIPÇILIĞA ÖZENDİRİYORUZ

UKUB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kuru, sektöre yön veren çalışmalarda eğitime çok önem verdiklerinin altını çizerek, özellikle teknik ve endüstri meslek liselerindeki öğrencileri kalıpçılığa özendirdiklerinden söz etti. Bu çalışmalarla mesleki eğitimin önemine dikkat çektiklerini, teknik ara personel yetiştirilmesi konusunda adımlar attıklarını dile getiren Kuru, meslek liseleri arasında düzenledikleri yarışmayı her yıl daha çok okula yayarak öğrenci katılımını artırdıklarını belirtti. Yarışma kapsamında dereceye giren okullara bilgisayar laboratuvarı kurduklarını, CAD-CAM yazılımı hediye ettiklerini, sponsorların desteğiyle yarışmalarda dereceye giren öğrencileri yurtdışında düzenlenen kalıp fuarına götürdüklerini anlatan Ahmet Kuru, eğitim alanında gerçekleştirdikleri diğer çalışmalara da değinerek şunları söyledi:

UKEM’DE TEMEL EĞİTİM

“Birlik olarak sektörün nitelikli personel sorununun çözümü için çalışmalarımız devam ediyor. Birlik bünyesinde Ulusal Kalıpçılık Eğitim Merkezi’ni (UKEM) faaliyete geçirdik. Bu proje kapsamında temel seviyede kalıpçılık eğitimi veriyoruz. Bunun için her seferinde 20 kişilik guruba pratik ve teorik eğitim verebileceğimiz atölye ve eğitim salonu kurduk. Buradaki çalışmalar sektörün nitelikli persoenel ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynayacak.”

KALIPÇILLAR VADİSİ’NDE ÇALIŞMALAR TAM GAZ

UKUB Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kuru, Yalova’da kuruluş çalışmaları devam eden Kalıpçılar Vadisi Projesi’nin UKUB’un en önemli projesi olduğunu vurguladı. Yalova Kalıp İmalatı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi adını taşıyan projenin sektörde faaliyet gösteren firmaları bir araya getireceğini söyleyen Kuru, projede kamulaştırma davasının son aşamasına geldiklerini, altyapı çalışmalarına yakında başlanacağını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Kalıpçılar Vadisi’ni altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından 2017 yılı sonunda faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.

OSB toplam 342 dönümlük bir arazi üzerine kurulacak. OSB içerisinde kendi alanında derinlemesine uzmanlaşmış 70 kalıp fabrikasının ve yaklaşık 30 adet yan sanayi firmasının faaliyet göstermesini hedefliyoruz. Her biri 3.000 metrekare olan sanayi parselleri üzerine yaklaşık 2.000 metrekare oturma alanlı, ideal boyutta modern kalıphaneler kurulabilecek. OSB arazisi, Marmara Bölgesi’nin en önemli üç sanayi şehri olan İstanbul, Bursa ve Adapazarı üçgeninin tam ortasında, Yalova şehir merkezine 3 km mesafede yer almakta. Körfez Köprü Geçiş Projesi’nin tamamlanmasıyla ulaşım sorunu da olmayacağından mükemmel bir konumda. OSB’nin, köprü ve Kocaeli’nden gelerek Bursa üzerinden İzmir’e kadar ulaşan yeni otoyol ile doğrudan bağlantısı da olacak. OSB’nin içerisinde Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi ve Ortak Kullanım Merkezi de kuracağız. Bu merkezler bünyesinde hizmet verecek olan farklı birimler olacak. Tersine Mühendislik Birimi, Analiz, Simülasyon ve Optimizasyon Birimi, Metroloji Birimi, LASER Sinterleme ve İşleme Birimi, Büyük Ölçekli Talaşlı İmalat Birimi ve Kalıp Deneme Birimlerini sırasıyla OSB içerisinde faaliyete geçireceğiz. Kalıpçılar Vadisi içerisinde kurulacak ortak kullanıma yönelik merkezler sayesinde işletmelerimiz ilk yatırım maliyetlerini ve işletme maliyetlerini düşürecek, güncel teknolojiyi yakından takip edebilecek, rekabet güçlerini arttıracaktır.”